Tuesday 2 September 2008

Rikkikylvyssa kurdien kanssa

(Tapahtui viikko sitten)
Ylitin Iranin ja Turkin rajan Turkin kurdialueella, joka istanbulilaisille ja muulle lansi-turkille on terroristien, PKK:n sydanmaita. Mutta (turistin) todellisuudessa siella on vain enemman armeijan tarkistuspisteita (pari-kolme paivassa). Kurdistan ulottuu seka Turkin, Irakin etta Iranin alueelle. Alue on vuortistoista, vehreaa ja nayttaa vauraalta. Tietaakseni siella on myos paljon luonnonvaroja, joka lienee yksi syy alueen itsenaistymispyrkimyksiin. Ken tietaa paremmin, korjannee..

Ajelin mukavaa vuoristotieta, kun pysahdyin katselemaan maisemia. Samalla pysahdyspaikalla oli pakullinen paikallisia, ja vaihdoimme kuulumiset. He nayttivat, etta alhaalla oli ihmisia kylpemassa. Minuakin pyydettiin mukaan, mutta ujostutti enka viitsinyt alkaa saataa vaatteidenvaihdon kanssa. Olin jo ajamassa pois kun paatin sittenkin menna kokeilemaan, ajattelin etta asia jaisi muuten harmittamaan.

Jyrkan rinteen alla oli tyomaan nakoinen mutakuoppa, jossa kellui ihmisia. Oli naisten puoli ja miesten puoli. Valissa oli lakanan kokoinen sininen pressu parin puukepin tukemana. Naiset kylpivat vaatteet paalla (vai olivatko ne kylpyvaatteet?), miehet kalsareissaan. Iranin tiukan vaatemuodin jalkeen suomalaisen rento suhtautuminen alastomuuteen oli hieman kuumottavaa: nakyi paljasta reitta, jossain vilahti tissi.

Miesten puolella oli kymmenisen ukkoa ja viitisen lasta kylpemassa. Allas oli matala, alle puolimetrinen. Kooltaan ehka 4*6m. Viereisen vuorenrinteen alta pulppusi hiljalleen kuumaa, rikkipitoista vetta altaisiin ja miehet istuskelivat juuri kuuman lahteen edessa. Tunnelma oli lammin ja tiivis, miehet juttelivat ja kauhoivat purkeilla vetta toistensa paalle. Oli ystavallinen ja yhteisollinen olo. Mies, joka istui takanani, alkoi hieromaan yllattaen selkaani ja hartioitani, tuntui hyvalta, ajaminen on rankkaa selalle ja hartioille. Muutaman minuutin kuluttua han pyysi vaihtoa ja niinpa mina hieroin hanen hartioitaan. Mikas siina. Olin kuulemma niin hyva, etta toinen, karjun oloinen mies, halusi myos hierottavaksi. Hieroin hanenkin kaapin kokoista, hyvin karvaista selkaansa. Kuului vain auh, auh, auh. Sitten piti hieroa viela hanen jalkateraansa, se oli kuulemma kipea. Hieroin senkin ja kaikki olivat tyytyvaisia.

Suomalaiseen (?) mieleen, vieraan miehen kosketus koetaan helposti hieman epailyttavaksi. Mutta taalla, missa kylpylat (hamam) miespesijoineen ja -hierojineen ovat arkipaivaa, asiassa ei ole mitaan kummallista. Se on normaalia, ystavyytta, yhteisollisyytta. Meilla siita kasvatetaan eroon viimeistaan 10 vuoden ikaisena. Isan tai aidin halaus kuuluu muka vain lapsuteen. Harmillista, eiko?

Reilun tunnin kylpemisen jalkeen yksi perhe kutsui minut syomaan heidan kanssaan. Arvasin nain tapahtuvan, ja olin varautunut siihen ottamalla altaalle mukaan Iranista ostamiani herkkuja, pahkinoita ja kuivattuja hedelmia. Istuimme kurdien kanssa vilttien paalla (tasta on kuva tuossa aiemmassa kirjoituksessa) ja soimme lounasta: perheen isa leikkasi tuoreita tomaatteja isoon kattilaan, ripotteli paalle suolaa. Lisaksi oli murumaista juustoa, paprikoita, suklaalevitetta, viinirypaleita, ja tietysti leipaa ja teeta. Plus minun tuomiseni. Perheen isoaiti oli hyvin onnellinen kuivatuista puolukoista, joita olin tuonut (ainakin ne maistuvat ja nayttavat puolukoilta, en tieda mita ne ovat). Syomassa olivat perheen isa, aiti ja kolme poikaa, isoaiti ja muutama muu vanhempi nainen ja mies. Ehka perhetta, sisaruksia. Olin onnellinen lounastaessani heidan kanssaan. Yhteista kielta ei ollut, mutta ei se haitannut. Perheen nuorin poika, 3v, oli tykastynyt minuun jo altaalla ja seurasi minua kuin hai laivaa. Jos kavin poran luona, han juoksi perassani. Altaalla han oli koko ajan kauhomassa kuumaa vetta paalleni.

Lounaan jalkeen minut varustettiin valtavalla tomaatilla ja muilla hedelmilla, enhan voisi lahtea tyhjin kasin. Muut lahtivat viela kylpemaan, mutta minulla oli viela pitka matka edessa. Hyvastelimme ja pojat seurasivat minua rinnetta ylos katsomaan moottoripyoraa ja kantamaan tavaroitani. Kaikkien piti saada kantaa jotain, laukku tai housut tai takki tai vesipullo. Ylhaalla paatin viela ajeluttaa kaikkia, pieninta poikaa ensimmaisena. Yksitellen he istuivat minun ja tankin valissa ja tein muutman kierroksen lyhyen lenkin. Isompia poikia kyyditin hieman kovempaa, pienimpia hissukseen. Tuntui, etta se oli suuri kokemus pojille, he nayttivat olevan otettuja. Pienin poika oli niin tykastynyt, etta halusi pussata minua poskelle :)

Lahdin ja he jaivat kylpemaan. Olin onnellinen ja tyytyvainen uudesta hienosta kokemuksesta.

4 comments:

Anonymous said...

:-)

Anonymous said...

Hauskoja tarinoita, liikuttavaa. Terkut Lontoosta mopomies.

Anonymous said...

"Tietaakseni siella on myos paljon luonnonvaroja, joka lienee yksi syy alueen itsenaistymispyrkimyksiin. Ken tietaa paremmin, korjannee.."

Mielenkiintoista, että ajattelet sen tuolla tavalla. Itse asiassa asia on päinvastoin. Rikkaat luonnonvarat ovat yksi niistä syistä minkä takia eri valtiot (Turkki, Iran, Irak) kurdien alueella eivät halua itsenäistä Kurdistania perustettavan.

Luonnollisesti kurdit haluaisivat itsenäisyyden(itsemääräämisoikeuden) vaikka siellä olisi vain kiviä ja hiekkaa.

Hauskaa, että olet viihtynyt matkallasi, kuulostaa hyvin mielenkiintoiselta ja antaa varmasti erilaisen kuvan kuin mitä Iranista kuulee mediassa. Hyvä, että ihmiset voivat sinun matkojesi kautta avartaa omia maailmankatsomustaan.

Aiotko tehdä lisää tällaisia matkoja?

T. Kurdi (pohjois-Iran)

Niklas B said...

Diago,
kiitos kommenteista. Eli olin ymmärtänyt, että alue on rikasta luonnonvaroiltaan, ja (myös) tämän takia kurdit haluavat alueelle itsenäisyyden. Mutta varmasti asian voi nähdä toisinpäin, eli koska alueella on potentiaalista vaurautta, sitä ei haluta "menettää" kurdeille vaan pitää osana Turkkia.

En ole löytänyt hyviä lisälähteitä asiasta, onko sinulla linkkejä? Aloitin Avoimessa Yliopistossa lyhyen luentosarjan Turkin ja EU:n suhteista eilen. Alku ainakin vaikutti hyvältä.

Aionko tehdä lisää tällaisia matkoja? Aivan varmasti! :) Ei ole mitään muuta mahdollisuutta enää.

Avoimen Yliopiston kurssi:
http://tinyurl.com/59aq32
Akt130 Turkki – EU:n kohtalon kysymys? (5 op)