Saturday 16 August 2008

Sochi! Huomenna Turkkiin

Taas on takki tyhja kirjoittaa mitaan erityista raporttia. En perjantaiksi ehtinyt tanne Sochiin, joten piti odottaa huomiseen sunnuntaihin autolauttaa Turkin Trabzoniin. Vaihdan jo ihan mielellaan maata, vaikka kaikki onkin mennyt hyvin. Eilen tutustuin kolmeen pietarilaiseen, joiden kanssa etsittiin yksi vesiputous. Ilta meni niin pitkaan, etta jain heidan luo (tai samaan kotimajoitukseen). Oli ihan mukavaa, seka tutustua vahan paremmin paikallisiin etta paasta kavellenkin tutkimaan paikkoja. Ja kuu Mustanmeren aarella oli kaunis, juotiin paikallista makeaa viinia ja syotiin vesimelonia :)

Kaiken kaikkiaan tuntuu kuin olisin ollut reissussa jo viikkoja. Jokainen paiva on pieni ponnistus, varsinkin taalla Venajalla kun en osaa kielta (ja aantaminen on hankalaa..), en kunnolla osaa aakkosia, liikenne on erittain vaativaa, koko ajan pitaa olla 100% keskittynyt ajamiseen, seka kuumuus alkaa kayda tukalaksi jo taalla. Aamuisin on reilut 25C, paivalla se lahenee 40 astetta. En edes viitsi kuvitella, mita se tulee olemaan Iranissa..

Mutta hei, kun kotiin paasee, muistuu vain parhaimmat palat ja sitten voikin miettia jo seuraavaa reissua :)

Matkanteko on asia, joka pitaa naemma oppia: pari ensimmaista paivaa ajettiin kuin venalaiset, eli erittain hermostuneesti, lyhyella pinnalla ja yleisesti ottaen rankalla tyylilla. Yhdet ylinopeussakot sain Moskovan ulkopuolella (97/60, en huomannut kaupunkialuenopeutta) 300 ruplaa, ja seuraavan kerran miliisi vei mun paivakassan 1500r (40e). Eli piti ainakin kerran saada yksi kosketus korruptiopoliisin kanssa. Sen jalkeen aloin ajaa tasan rajoitusten mukaan, en lahtenyt ohittelemaan turhia, ja matkanteko muuttui paljon rauhallisemmaksi ja huolettomammaksi. Ja Moskovasta etelaan oli yhden paivan aikana parikymmenta tutkapistetta, eli duunia tekivat ihan koko rahan edesta. Oli mukava naureskella niille kuumapaille, jotka sitten olivat miliisin kasittelyssa..

Bensaa (0.7e/l) saa hyvin koko ajan, ruokaa loytyy ja isojen teiden varsilla on riittavasti motelleja. Ankea, astetta huonompi perusmotelli on n 600r, kiva perushotelli vahan 1500r. Moskovassa hinnat oli tuohon melkein tuplat, mutta edelleen siedettavat.

Ruoka on hyvaa :) On hauskaa huomata, etta paatuneimmatkin rekkakuskit syovat kiltisti alkukeiton (kharcho, maukas lihakeitto jossa riisia) seka salaatin (kurkkua ja tomaattia seka sipulia) ennen paaruokaa. Monesti paaruoka nayttaa olevan joku porsaankyljys/lihamureke + perunamuusi tai sitten illemmalla saslik, eli grillikylki ranskalaisilla. Tai sitten kaikenlaisia erikoisia aniliinin varisia makeita juomia ja makeita blineja/lattyja. Erilaisa mehuja juodaan paljon, juuri join tuossa kadulla kvatsh-nimisen juoman, joka taisi olla tehty luumusta. Hieman siman tapaista janojuomaa.

Moskovassa kavin suurlahetystossa hoitamassa paperiasioita, toivottavasti menee kaikki hyvin huomenna, joka lippulappu ei nimittain ole ihan kunnossa. Mutta sain virallisen nakoisen paperin lahetystosta, jolla selvinnen ilman suurempia sakkoja.

Ajatus harhailee.. tahan mennessa reissu on ollut antoisa, mutta paikoitellen erittain vaativa. Turkkiin on rauhoittavaa siirtya, siella ollaan jo oltu kerran, joten tiedan miten asiat hoituu. Ja Turkista ja Iranista on matkaoppaat, niin nekin helpottavat perusasioiden hoitoa. Matkalla on hauska huomata, miten ne ihmisen perustarpeet tulevat hyvin esiin: pitaa olla ruokaa, juomaa ja paikka nukkua ja peseytya. Kaikki muu on ekstraa :)

7 comments:

Anonymous said...

thumbs up =)

// F

Niko said...

Hauskaa luettavaa tuo reissukuvaus tähän saakka ja hyvinhän tuo on näyttänyt kulkevan. Tsemppiä sinne idän ihmeisiin! :)

-Niko

Anonymous said...

Kuulostaa hurjalta. Tsemppiä seuraaviin etapeihin!

Anonymous said...

Kiva lukea etenemisestä. Muista levätä vaikka jotain jäisi väliinkin, ettet puolikuntoisena herpaannu. Intoa ja voimia Nicklas!!

Anonymous said...

Niku ti 19.8. illalla: N 40.65898 ja E 40.71296.
Mies istuu kuulemma kylläisenä 2170 m korkeudessa, teltta pystyssä ja ihailee korkeita vuoria. Salamoi, ei sada. Kaunista

Anonymous said...

Moi Niklas!

hienolta kuulostaa sun reissu. Omakin alkaa kuumottaa pikku hiljaa, lähtöön enää 6 päivää.

Macci toimii kivasti, paitsi levyasema on _jokseenkin_ valikoiva poltettujen cd-levyjen suhteen ts. niitä ei meinaa millään saada asemasta ulos. En tiedä jos sulla oli samanlaisia ongelmia..

Mutta mukavaa matkaa ja oo varovainen! :)

...
Helmi M.

Tero_ja_Merja said...

Hankittiin juuri junatsetit Moskovaan. Trans-Siperia paukahtaa käyntiin 2.9. Seuraamme sun etenemistä ja laitamme kommentteja aika ajoittain.

Päivitämme myös omaa travel-blogiamme lähipäivinä (Ecuadorin loppuosa ja Kuuba)
http://thereissu.blogspot.com